Új villanysütő, főzőlap? Mit ellenőrizzünk vásárlás előtt?

A felülvizsgálatnak otthon kell kezdődnie

Az elmúlt években Magyarországon is egyre inkább hódítanak a villanysütők és főzőlapok. A kereskedő áruházak, webshopok óriási választékkal és rengeteg sokfunkciós eszközzel csábítanak, jobb helyeken részletgazdag tájékoztatást adva a készülékek funkcióit, paramétereit illetően. Azonban arról nem tájékoztatják a vásárlót és a vásárló is legtöbbször elfelejt tájékozódni, hogy ilyen esetben mit érdemes felülvizsgálni az otthonunkban.

Miért is lényeges ez? Hiszen általában csak megvesszük, bedugjuk a konnektorba, és már készülhet is a vacsora. Sajnos azonban mi sem távolibb ennél. Ha nem készülünk fel alaposan, súlyos pluszköltségekkel is szembetalálkozhatunk. Ebben a posztban röviden áttekintjük, miket kell jobban górcső alá vennünk.

Mennyit fogyaszt?

Haladjunk a legalapvetőbb dologtól, a fogyasztástól! Az új villanysütők, főzőlapok napjainkban már a 6–9 kW-os fogyasztást is elérhetik. Ezt elsősorban a várható villanyszámla miatt szoktuk figyelni, pedig egy másik fontos adatot is magában rejt, a működtetéshez szükséges áramerősséget. Egy alappélda után 2 olyan kombinált sütő adatait adtuk meg, ami gyakran előfordul:

Készülék Fogyasztás (kW=kilowatt) Feszültség (V=volt) Áramerősség (A=amper)
Példa: 2,3 kW (2300watt) 230 V 10 A
Zanussi ZCE540G1WA 7,3kW (7300watt) 230 V 31,7 A
Electrolux EKC51350OW 7,8kw (7800watt) 230 V 33,9 A  *
Amica 56280   11,7kW (11 700watt) 230V 50,8 A *

*csak 3 fázissal használható

Ez bizony nem kevés és a magyarországi otthonok átlagban nem is rendelkeznek ekkora teljesítménnyel és a házban vannak más fogyasztók is, amik egy részét nyilván egyszerre szeretnénk használni a sütővel. Fontos tudnivaló, hogy ez a készülék csúcsteljesítményét takarja, azaz, ha mindent egyszerre tekerünk fel tökig, akkor is csak az első 1-2 percben nyaldoshatjuk alulról ezt a számot, azaz relatív kis eséllyel foguk ennyit felvenni. Viszont biztonsági okokból a szabvány szerint mindig a legmagasabb fogyasztással kell számolni.

Hány amperünk van?

Első kérdés: Hány amperünk van a villanyóránknál? Segítségül bekarikáztuk a képen, hol kell nézni.

A B16 azt jelenti, hogy 16 amper áll a rendelkezésünkre, ami nyilván kevés egy sütő és vagy főzőlap mellé. Ha 3 kismegszakító is van az óra alatt vagy mellett, akkor az azt jelenti, hogy 3 fázisunk van. Abban az esetben, ha 16 van ráírva, az elég, de lehetőleg ne legyen kevesebb! Ennél a verziónál 3×16, azaz 48 amperünk van. Ez azért is előnyösebb, mert jobban oszlik a terhelés a fázisok között, mint ha egy fázison futna az egész. (Kevésbé viseli meg a hálózatunkat). Ha kevés a bejövő áram, lehetőség van teljesítménybővítésre, amit a szolgáltatónál kell igényelni.

Panellakás esetében különösen fontos egyeztetni szakemberrel, mivel sok panelnél a bejövő hálózat is elavult, nemcsak a lakásoké.  Az áramszolgáltató megtagadhatja az amperbővítést, vagy kifizettetheti mellé a bejövő vezetékek cseréjét is, ami sokkal többe kerül, mint a sütő.

hálózatunk állapota

Ha már szóba került, a hálózatunk állapota szintén fontos kérdéseket vethet fel. Elsődleges kérdés, van-e áramvédő kapcsolónk, közkeletűbb nevén fi-relénk. A fi-relé az életünket védi egy estleges testzárlat esetén, ami ekkora áramerősség mellett nem utolsó szempont. Ezen felül a jelenlegi szabvány kötelező elemként kezeli, azaz, ha hozzányúlunk a rendszerhez, akkor ezt is fel kell helyezni. Hogy ez még miért fontos, azt az előző cikkünkben is taglaljuk.

Csak bedugjuk a konnektorba?!

Következő és egyben utolsó elem az elosztótáblától az új készülékünkig kimenő vezeték. A „bedugjuk a konnektorba” elvvel több okból is gond lehet:

  1. A nagyobb teljesítményű gépek már nem dugvillával csatlakoznak a hálózathoz. A dugalj helyén a falból kilógó, előre odakészített vezetékkel csatlakoznak a rendszerhez. Lekapcsolni a villanyóra alattihoz hasonló kismegszakítóval lehet.
  2. Az előre odakészített vezeték nem lehet a régi konnektor vezetéke. Ha szerencsések vagyunk, akkor már korszerűsítették az elmúlt 15-20 évben, (ha még szerencsésebbek vagyunk, akkor hozzáértő, igényes villanyszerelő kivitelezte). Ebben az esetben is egy átlagos dugalj max 2,5mm keresztmetszetű réz(!)vezetékkel van bekötve, ami maximum 21 amper elviselésére képes – mielőtt kigyulladna – de biztonságérzet szempontjából 16A-nál nem adhatunk rá többet. Ennek okán nyilván nem kötünk rá egy 28A teljesítményű sütőt. Ebből következik, hogy új vezetéket kell behúzni, ami általánosságban 4mm keresztmetszetű. Amennyiben 3 fázisunk van – úgy mindhármat odavezetve – 2,5-es vezeték is elég.

Rövid eszmefuttatásunk jól bemutatja, hogy bonyolultabb ez annál, mint amennyire elsőre tűnik. Láthatjuk, hogy a házilagos megoldások nem megbízhatóak és nem érvényesíthető a garancia sem.

Emiatt ajánlott konzultálni szakemberrel vásárlás előtt, illetve állapotfelmérést kérni. (Árainkról ide kattintva tájékozódhat!)

Amennyiben szeretne tanácsot kérni, vagy bármilyen kérdése merülne fel, hívjon bizalommal!

elérhetőségeink

Hívjon bennünket hétköznap napközben bármikor, mert valamelyikünk mindig felveszi a telefont.

Fehér Róbert
villanyszerelő

Társammal együtt a villanyszerelési munkák teljes spektrumát lefedjük.

+36 20 241 8997

Bedő Imre
Villanyszerelő

Hívjon, ha bármilyen villanyszerelési projektben, munkában segíthetek.

+36 20 999 7131

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük